Kategorier
Kundservice
Anmälan nyhetsbrev

Pressrelease 2016-04-08

 

Glasriket Open - SM i Glasblåsning på Målerås Glasbruk

Sveriges bästa glasblåsare samlas på Målerås Glasbruk den 23 april för att gör upp om SM- i Glasblåsning. Tävlingen består av två moment, att blåsa den längsta cylindern och det snyggaste, mest tekniskt korrekta fatet.

 

Den 23 april kl. 18.00 kommer några av Sveriges bästa glasblåsare att samlas på Målerås Glasbruk för att tävla i Glasriket Open - SM i Glasblåsning. Publiken välkomnas att vara med och heja i den spännande uppgörelsen om vem som är Sveriges mest skickliga glasblåsare och får ta hem den eftertraktade vandringspokalen! Efter tävlingen är det en så kallad eftersläckning, en middag med mingel där publiken bjuds in att fira och träffa de tävlande.

 

Förra året var startskottet för Glasriket Open – SM i Glasblåsning. Vinnaren blev Kosta Glasbruks egen mästare Ulf Persson, som på hemmaplan segrade framför en jublande publik. I år är det dags för uppföljning, denna gång på Målerås Glasbruk, för att se vem som tar hem titeln som Svensk mästare i glasblåsning.

 

Tävlingsmoment

Tävlingen består av två moment, att blåsa den längsta cylindern och det snyggaste, mest tekniskt korrekta fatet. De tävlande har sex minuter på sig att slutföra ett moment och endast en chans att lyckas.

 

Glasriket Open är en del av evenemanget ”Glaskonst – vernissagehelg i Glasriket” som är mellan den 22 -24 april.

 

För mera information

Martin Robertsson, 0481-314 05, 0709-56 89 60, martin.robertsson@maleras.se    www.maleras.se

www.glasriket.se

Pressrelease 141024 


Mats Jonasson och Ludvig Löfgren ställer ut i historiskt bergrum i Göteborg

Lördagen den 1 november öppnar utställningen MYSTIK i Berg 211, Gamlestan i Göteborg. Unika och limiterade verk av glaskonstnärerna Mats Jonasson och Ludvig Löfgren från Målerås Glasbruk.

Utställningen MYSTIK för samman det mytomspunna handgjorda svenska konstglaset med det råa bergrummet. Glasets varma färger i kombination med bergrummets kända attribut skapar en unik helhetsupplevelse.

Mats Jonassons konst kännetecknas av ett starkt figurativt formspråk och hans motiv är ofta hämtade från naturen eller mytologin. Hans kärlek till naturen och dess väsen genomsyras i många av hans konstverk. Bakgrunden som gravör gör att detaljrikedomen i hans verk är enastående och ett tecken på hantverkets betydelse i konstformen.

Ludvig Löfgrens konst är experimentell och nydanande, han kallas ofta för glasrebellen i Glasriket. Han hämtar gärna sin inspiration från filmens, musiken och tatueringens värld. Sedan 2013 arbetar Ludvig Löfgren som formgivare för Målerås Glasbruk och i hans konstglas märks tydligt hans kärlek till det genuina hantverket.

  • ”Att få möjlighet att visa upp Mats Jonassons och Ludvig Löfgrens konstverk i denna unika miljö känns väldigt roligt och vi ser fram emot att få många besökare. ”säger Per-Erik Pettersson på PHromotion, en av arrangörerna till utställningen.

Nytt för i år är samarbetet med Världens Barn. PHromotion skänker 1 krona per besökare som betalar den frivilliga entrén till utställningen och Målerås glasbruk auktionerar ut en unik skulptur värderad till 35 000 kronor, där hela intäkten oavkortat går till Världens Barn.

Utställningen pågår till den 16 november.

För ytterligare information kontakta gärna: Martin Robertsson, Målerås Glasbruk 070-9568960 Per-Eric Pettersson, PHromotion, 070-2690350 Roger Fahlén, PHromotion, 073-9614604.

Pressrelease 140114


Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås presenteras på NK Glas & Porslin i Stockholm

Tisdagen den 14 januari kommer Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås att presenteras på NK Glas & Porslin i Stockholm.

I hela kollektionen märks hans kärlek till hantverket och glaset som material. I serien Monkey business får vi möta olika sinnesstämningar och kulturer på ett nytt sätt, alla i form av apor. Hela serien genomsyras av en stilsäker humor som går rakt in i hjärtat Kända tatueringssymboler finns i serien Cherry Love och även i den klassiska Faith där Madonnan presenteras i olika skepnader. I Paradiso och Peacock tar vi oss tillbaka till djungelns prunkande grönska och här kan vi stifta bekantskap med två färgstarka papegojor i en handmålad vas samt munblåsta skålar och vaser med det klassiska påfågelsmönstret. Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås är en hyllning till det genuina konsthantverket som finns på de småländska glasbruken.

- "Det är kul att få jobba på ett glasbruk som värnar om hantverket. Här har jag fria händer att jobba med duktiga glasarbetare i en kreativ miljö." säger Ludvig Löfgren.


 

Pressrelease 140114

 

Målerås Glasbruk presenterar stolt Ludvig Löfgren och hans första kollektion för glasbruket.

I Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås Glasbruk märks hans kärlek till hantverket och glaset som material. I serien Monkey business får vi möta olika sinnesstämningar och kulturer på ett nytt sätt, alla i form av apor. Hela serien genomsyras av en stilsäker humor som går rakt in i hjärtat Kända tatueringssymboler finns i serien Cherry Love och även i den klassiska Faith där Madonnan presenteras i olika skepnader. I Paradiso och Peacock tar vi oss tillbaka till djungelns prunkande grönska och här kan vi stifta bekantskap med två färgstarka papegojor i en handmålad vas samt munblåsta skålar och vaser med det klassiska påfågelsmönstret. Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås är en hyllning till det genuina konsthantverket som finns på de småländska glasbruken.

Monkey Business: Skulpturer Ludvig Löfgrens Monkey Business är en humoristisk hyllning till världens kulturella olikheter och varje individs specifika särdrag. Vi är inte lika, men i grund och botten är vi alla primater. Här finns den alltid leende Smiley, den älskvärda Lovely, den allvarlige Seriously, den aggressiva Bossy, den söta Sweetie och sist men inte minst den bedårande Lonely. Monkey Business kommer i färgerna svart och klar och alla är handgjutna och sandblästrade. Lovely och Smiley i svart glas har även handmålade detaljer.

Cherry Love: Skulpturer Ludvig Löfgrens Cherry Love är en kärleksförklaring till våra kända

tatueringssymboler. Här finns Svalan som symboliserar hälsa, rikedom och friheten att flyga högt. Ankaret som står för stabilitet och trygghet. Den röda Rosen är en stark symbol för ren och sann kärlek och Körsbären symboliserar godhet och vänlighet. Mamma och Pappa hyllas också i serien med egna motiv. Cherry Love är den perfekta gåvan till en speciell vän.

Paradiso Vas, skålar och fat Paradiso tar oss till den tropiska djungeln. Här finns de handmålade färgglada papegojorna i vasen Double Parrot och generösa skålar och fat i skimrande färger av lila och turkos. Vasen blir som ett smycke på det dukade bordet med sitt färgsprakande uttryck och sina nyfikna papegojor. Skålarna och faten med sina utsträckta vingar ger en känsla av lugn och harmoni.

Faith Skulpturer Vi omges av symboler inom många områden. I Ludvig Löfgrens serie Faith kommer vi få möta flera av dem. Först ut är den älskade Madonnan. Hon är en stark religiös symbol, men även en symbol inom tatueringsvärlden. Madonnan kommer i tre utföranden, den första är den klassiskt målade där den blå färgen dominerar. Den andra är en klar blästrad variant som skapar ett stilrent uttryck och den tredje är handmålad i transparenta klara färger som ger den klassiska symbolen att modernt uttryck.

Peacock Ljushållare, vas och skål Serien Peacock hyllar det småländska glashantverket. Den munblåsta skålen är gjord helt på fri hand där de svarta glastrådarna och det karaktäristiska påfågelsögat får ett eget liv i det varma glaset. I samma anda är vasen tillverkad och detta är hantverkskonst på hög nivå. Den näpna lilla ljushållaren är en kaxig kombination av järn och kristall. Den handgjutna fågelns lite ruffiga uttryck skapar en fin kontrast till det handmålade gjutna glaset. Påfågelns vackra stjärtfärger finns i två färgstarka nyanser, turkos och lila.

 

 
ÖPPETTIDER FABRIKSSHOP Vardagar 10-18, lördag 10-16, söndag 11-16