Kategorier
Kundservice
Anmälan nyhetsbrev

2017-10-23

Målerås Glasbruk öppnar butik på Drottninggatan i Stockholm

Målerås Glasbruk öppnar tillsammans med sin partner Noble Swedish Crystal en butik på Drottninggatan 10 i Stockholm. Målsättningen är att kunna visa hela glasbrukets bredd av handblåsta produkter. Butiken öppnas i slutet av november.

Målerås Glasbruk med partner Noble Swedish Crystal har under en längre tid letat större lokal för att kunna presentera det svenska glasbrukets bredd. Idag driver Noble Swedish Crystal två Målerås konceptbutiker i Stockholm. Båda dessa butiker är inriktade mot en internationell publik och ligger placerade där den resande människan rör sig. Med den nya butiken på Drottninggatan 10 vill parterna även nå Stockholmaren.

-Vi är så otroligt stolta över det vi för hand tillverkar i Målerås, nu vill vi fullt ut visa det även för svenska glasentusiaster. Drottninggatan 10 skall vara mer än en butik. Vi vill skapa aktiviteter som väcker intresse för svenskt glas och Målerås Glasbruk, säger VD Martin Robertsson.

Att arbeta med egna butiker eller shop-in-shop butiker är inget nytt för det småländska glasbruket.  Idag hittar du Målerås butiker i hela världen. Så sent som i juli invigdes två butiker i Tallinn.

Den nya butiken öppnas i slutet av november.

För ytterligare information:

Martin Robertsson, 0709-56 89 60,  martin.robertsson@maleras.se 

Masood Minhas, 070-33 96 403, info@matsjonassonconceptstore.se

2017-10-01

 Martin Robertsson ny VD på Målerås Glasbruk

Marknadschef Martin Robertsson blir ny VD på Målerås Glasbruk AB. Martin anställdes på glasbruket 1999. Under årens lopp har han haft olika arbetsuppgifter inom i huvudsak försäljning och marknadsföring; nu senast som företagets marknadschef. Martin Robertsson tillträder sin nya tjänst den 1 november 2017.

Martin Robertsson blir ny VD på Målerås Glasbruk AB. Han anställdes på glasbruket 1999 som assistent till dåvarande marknadschefen. Senare blev Martin försäljningschef för Sverige och så småningom utökades ansvaret till att omfatta försäljnings- och marknadsansvar för företagets samtliga marknader. 

 

Kontinuitet i glasbrukskunnande

Som efterträdare till Eva-Marie Hagström, som flyttar till en tjänst i Kristiandstads kommun, innebär valet av Martin Robertsson att Målerås Glasbruk får en kontinuitet i kunnandet av glastillverkningens olika processer liksom dess marknader, säger Mats Jonasson, ägare och styrelseordförande på Målerås Glasbruk AB.

2017-02-01


Designgalleriet presenterar Dit ljuset leder – ett designsamarbete signerat Eva Dahlgren och Alexander Lervik

Under Stockholm Design Week, som äger rum 6-12 februari, presenterar Designgalleriet ett nytt spännande designsamarbete. 2017 möts formgivaren Alexander Lervik och artisten Eva Dahlgren i ett glaskonstprojekt där ljus och musik samspelar och skapar en unik upplevelse för besökaren.

Den 7 februari öppnar utställningen Dit ljuset leder på Designgalleriet i Stockholm. Utställningen bygger på ett samarbete mellan de tre parterna Alexander Lervik, Eva Dahlgren och Designgalleriet.

Som grund till projektet ligger ett specialkomponerat musikstycke, skrivet av Dahlgren på temat ljus. Stycket har inspirerat till formen på de glaskonstverk som presenteras på Designgalleriet februari ut.

"Det underbaraste med ett sånt här tekniskt avancerat projekt är ju att man inte får fästa sig vid en idé eller lösning. Det gäller att hela tiden behålla sin öppenhet och lyssna på de andra medarbetarna och deras specialkunskap. Den delade glädjen över slutresultatet blir ju därmed mångdubbel!" berättar Eva Dahlgren.

I galleriet möts besökaren av ett mörkt universum där glaskropparna får liv genom ljus och musik. Föremålen är tillverkade på fri hand tillsammans med skickliga glashantverkare vid Målerås glasbruk i Småland, ett av de få kvarvarande glasbruken i Sverige. Till utställningen har Dahlgren och Lervik även specialdesignat handtuftade mattor i samarbete med svenska Ogeborg. Mattorna och dess design förstärker känslan i de olika glasobjekten och förfinar ljudupplevelsen i galleriet. Även ljud- och ljusspecialister från ljudarkitekten Lexter och ljusföretaget Stockholm Lighting finns med i projektet för att maximera upplevelsen.

"Jag har i flera utställningar samarbetat med framstående kreatörer inom olika yrken i kulturområdet och funnit det oerhört utvecklande för projekten. Denna gång ville jag samarbeta med en musiker för att få till en helhetsupplevelse där alla sinnen berörs och redan från första stund var drömmen att få arbeta tillsammans med Eva Dahlgren." säger Alexander Lervik om samarbetet.

Utställningen Dit ljuset leder är öppen för allmänheten 7-28 februari 2017. Designgalleriet, Kammakargatan 52, Stockholm

För ytterligare information vänligen kontakta Trendgruppen PR,

Helena Walfridsson, 08-23 00 21, helena.walfridsson@trendgruppen.se

Läs mer här:
http://www.residencemagazine.se/eva-dahlgren-och-alexander-lervik-i-unikt-designsamarbete-pa-temat-glas/

http://www.elledecoration.se/premiar-for-eva-dahlgrens-och-alexander-lerviks-utstallning/

http://designbloggarna.se/bloggar/trendstefan/eva-dahlgren-och-alexander-lervik-pa-designgalleriet/
 

Pressmeddelande 161222

 

Målerås Glasbruk stolta samarbetspartners till IKEA.

Målerås Glasbruk tillverkar konstglas för IKEA i projektet IKEA Art Event 2018. Det är ett antal konstnärer från hela världen som har formgivit olika glasprodukter som tillverkas i Målerås och som kommer lanseras under våren 2018.

- Vi är väldigt glada att vi har fått denna fina order från IKEA och för oss är det väldigt positivt att vi kan få visa vårt svenska hantverk på ett nytt sätt.

Nedan ser ni kommentarer från IKEA angående samarbete och IKEA Art Event 2018.

Bakgrund IKEA Art Event:

Konst är i allra högsta grad en personlig upplevelse. Den kan vara inspirerande, tankeväckande eller svårbegriplig – något som blir ett samtalsämne samtidigt som det är en njutning för ögat. Bra konst slår an något hos oss människor, den får oss att känna, oavsett anledning.

IKEA Art Event handlar om att göra konst tillgänglig för de många människorna. Vi vill göra det möjligt att inreda ett hem med konst som ett naturligt inslag och vi vill att konstverken ska vara både unika och prisvärda.

IKEA Art Event 2018:

Samarbetet med Målerås glasbruk är en del av 2018 års IKEAs Art Event. Marcus Engman, designchef på IKEA, säger följande om samarbetet:

- Vi vill föra samman en ung och modern konstnärsvärld med traditionell glasteknik. Unga konstnärer från hela världen, vana att arbeta i helt andra tekniker, får möjlighet att utforska glas som material och teknik. Vi är nog lika nyfikna som dem på vad det kan ge för spännande nya resultat. Det känns kul att vi med det här projektet får möjlighet att lyfta fram det småländska och svenska glashantverket och att vi även kan utforska möjligheterna med produktion nära design- och produktutvecklingens hjärta för IKEA, Älmhult.

För mer information kontakta gärna:
Målerås Glasbruk AB Eva-Marie Hagström 070-300 56 24
IKEA of Sweden Johanna Blomqvist 070-387 36 36


M Magasin nr 7 2016

Målerås Glasbruk tillverkar M Magasins jubileumsgåva!

I mars 2016 besöker Amelia Adamo, grundaren av M Magasin Målerås för att göra ett reportage. M magasin firar 10 år och Amelia kommer till Målerås för att se produktionen av jubileumsgåvan som kommer säljas exklusivt i M Magasins webshop.

Läs hela reportaget här


Pressrelease 2016-04-25

Ludvig Löfgren svensk mästare i glasblåsning 

I helgen avgjordes SM i glasblåsning på Målerås Glasbruk. Sveriges bästa glasblåsare var samlade för att inför en fullsatt och livlig publik göra upp om SM i Glasblåsning. Vinnare blev Ludvig Löfgren från Målerås Glasbruk.

SM tävlingen består av två moment, att blåsa den längsta cylindern och det största, mest tekniskt korrekta fatet. Problematiken för glasblåsarna är att de endast har 6 minuter på sig att slutföra varje moment. Nio kompetenta glasblåsare var samlade för att visa sina kunskaper. Publiken hade olika favoriter och hejade entusiastiskt på sin favorit.

Efter två timmar kunde vinnaren koras och den eftertraktade vandringspokalen delas ut. Ludvig Löfgren hade då lyckats med konststycket att vinna båda delmomenten.

"Jag är både överraskad och väldigt glad. Det känns bra med den här typen av tävlingar, där fokus läggs på hantverket." säger en stolt Ludvig Löfgren.


Resultat:

1:a Ludvig Löfgren, Målerås Glasbruk

2:a Niklas Fröjd, Målerås Glasbruk

3:a Sam Lilja, Kosta glasbruk och Morgan Persson, Målerås Glasbruk (Delat pris)

För mera information

Martin Robertsson, 0481-314 05, 0709-56 89 60, martin.robertsson@maleras.se    www.maleras.se

Pressrelease 2016-04-08 

Glasriket Open - SM i Glasblåsning på Målerås Glasbruk

Sveriges bästa glasblåsare samlas på Målerås Glasbruk den 23 april för att gör upp om SM- i Glasblåsning. Tävlingen består av två moment, att blåsa den längsta cylindern och det snyggaste, mest tekniskt korrekta fatet.

Den 23 april kl. 18.00 kommer några av Sveriges bästa glasblåsare att samlas på Målerås Glasbruk för att tävla i Glasriket Open - SM i Glasblåsning. Publiken välkomnas att vara med och heja i den spännande uppgörelsen om vem som är Sveriges mest skickliga glasblåsare och får ta hem den eftertraktade vandringspokalen! Efter tävlingen är det en så kallad eftersläckning, en middag med mingel där publiken bjuds in att fira och träffa de tävlande.

Förra året var startskottet för Glasriket Open – SM i Glasblåsning. Vinnaren blev Kosta Glasbruks egen mästare Ulf Persson, som på hemmaplan segrade framför en jublande publik. I år är det dags för uppföljning, denna gång på Målerås Glasbruk, för att se vem som tar hem titeln som Svensk mästare i glasblåsning.

Tävlingsmoment

Tävlingen består av två moment, att blåsa den längsta cylindern och det snyggaste, mest tekniskt korrekta fatet. De tävlande har sex minuter på sig att slutföra ett moment och endast en chans att lyckas.

Glasriket Open är en del av evenemanget ”Glaskonst – vernissagehelg i Glasriket” som är mellan den 22 -24 april.

 

För mera information

Martin Robertsson, 0481-314 05, 0709-56 89 60, martin.robertsson@maleras.se    www.maleras.se

www.glasriket.se

 

Pressrelease  150417

 

 

Konstglas värdigt ett 125-årsjubileum!

Lördagen 25 april inviger Målerås Glasbruk konstglasutställningar av Mats Jonasson och Ludvig Löfgren.
 
Båda konstnärerna är väl hemmastadda på Målerås Glasbruk. Mats, Måleråssonen och nestorn på glasbruket samt Ludvig den nye orädde formgivarstjärnan. Så olika, men ändå så lika. De hyser båda en djup kärlek till hantverket och arbetet bakom varje alster vilket också är tydligt i deras respektive utställningar. Den stora skillnaden ligger i det konstnärliga uttrycket!
 
Glasugnarna i Målerås har brunnit sedan 1890. Målerås Glasbruk fyller 125 år och vad kan bättre symbolisera jubileet än två konstnärer som har hantverket som sitt språk. Målerås gör och har alltid gjort allt sitt glas för hand på glasbruket.
För framtida produkter är det av yttersta vikt att hantverket finns kvar på plats, vad har annars morgondagens formgivare för palett att måla ifrån? Säger Mats Jonasson.
 
Mats Jonasson ser i årets utställning tillbaka på sitt arv som gravör men vill samtidigt presentera något helt nytt. Trollsländan symboliserar kanske detta bäst, en härligt levande klassisk gravyr där Mats adderat färgen.
Vingarna är mest komplicerade, där har jag använt ett smalt gravörstift som jag låst fast i pennan och gjort vingens ådring med sen har jag målat tunt och faktiskt torkat av färgen för att rätt effekt skall uppstå, berättar Mats Jonasson. Mats visar även andra kolorerade gravyrer såsom Lönnlöv och Ek. Utställningen har mycket annat spännande att visa, inte minst de graverade och kolorerade planglasskivorna som fått ett spännande djup beroende på de adderade gjutna detaljerna, så som Duett med kornett. Mats har även bjudit in Morgan Persson att visa några av sina vackra och annorlunda graalobjekt.
 
Ludvig Löfgren har fascinerats av Målerås egna järngjuteri, det märks i hans utställning
–Hantverket i alla dess former är mitt språk, att även få möjligheten att jobba med gjutjärn är otroligt spännande, säger Ludvig Löfgren.
Skog och natur är det genomgående temat för Ludvig Löfgrens utställning. Här samsas gulliga ekorrar och färgrika småfåglar med aggressiva huggormar och jagande örnar. Utställningen ramas in av ett antal konstnärliga speglar där järnet och glaset bildar en dramatiskt vacker harmoni. Mäktigast i Ludvigs utställning är Eagle, sandgjutna, slipade och graverade vingar i glas mellan en frihandsskulpterad glaskropp. Vingarna mäter två meter mellan spetsarna! Den magnifika glasörnen sitter på en bastant gren i järn. Ett objekt där konstnär och glasbruk tänjer på gränser för vad som är möjligt att åstadkomma.
 
Målerås Glasbruks två utställningar ingår i Glaskonst 2015. Sista helgen i april är det alltid vernissage för konstglasutställningarna i Glasriket. För information om andra utställningar se www.glasriket.se

 

Pressrelease 150101

 


Målerås Glasbruk firar 125-års jubileum

 

"Från medicinflaskor till konstglas"

Det första glasbruket i Målerås grundades 1890 och den första tiden producerades munblåsta fönsterglas och medicinflaskor. Under 1940- och 50-talet ändrades inriktningen på produktionen till traditionell servisglastillverkning.

1970-talet var en turbulent tid i Glasriket där många glasbruk lades ner eller bytte ägare och 1981 köpte Mats Jonasson tillsammans med glasarbetarna och byborna i Målerås glasbruket. Hela 80-talet var en expansiv tid för Målerås Glasbruk och från 1987 till dags dato är familjen Jonasson majoritetsägare.

Mats Jonasson var i många år den ende konstnären knuten till glasbruket och han är främst känd för sina detaljerade djurmotiv där hans unika kunskap inom gravyrkonsten skapar ett stilrent djup i motiven. Hans serie Wildlife är fortfarande den mest populära och på senare år har den även fått ett nytt uttryck tack vare en ny teknik inom glasmåleriet. Under 2000-talet gick Mats Jonasson in i sin mer färgstarka period och då märks även nya inspirationskällor. I sagornas och mytologins värld finns kända personligeter som Mats Jonasson gärna avbildar, gärna i form av starka ansiktsuttryck.

Under de senaste åren har Målerås Glasbruk utökat sin formgivarkår och i dagsläget är Ludvig Löfgren, Lina Lundberg, Morgan Persson och Robert Ljubez knutna till glasbruket.

Målerås Glasbruk är ett svenskt glasbruk där hantverket står i centrum. All tillverkning sker i Målerås och allt görs för hand, detta gör att varje produkt får ett unikt uttryck. Med en rik produktutveckling samt yrkesskickliga hantverkare ser Målerås fram emot nästa 125 år!Pressrelease 141024


Mats Jonasson och Ludvig Löfgren ställer ut i historiskt bergrum

Lördagen den 1 november öppnar utställningen MYSTIK i Berg 211, Gamlestan i Göteborg. Unika och limiterade verk av glaskonstnärerna Mats Jonasson och Ludvig Löfgren från Målerås Glasbruk.

Utställningen MYSTIK för samman det mytomspunna handgjorda svenska konstglaset med det råa bergrummet. Glasets varma färger i kombination med bergrummets kända attribut skapar en unik helhetsupplevelse.

Mats Jonassons konst kännetecknas av ett starkt figurativt formspråk och hans motiv är ofta hämtade från naturen eller mytologin. Hans kärlek till naturen och dess väsen genomsyras i många av hans konstverk. Bakgrunden som gravör gör att detaljrikedomen i hans verk är enastående och ett tecken på hantverkets betydelse i konstformen.

Ludvig Löfgrens konst är experimentell och nydanande, han kallas ofta för glasrebellen i Glasriket. Han hämtar gärna sin inspiration från filmens, musiken och tatueringens värld. Sedan 2013 arbetar Ludvig Löfgren som formgivare för Målerås Glasbruk och i hans konstglas märks tydligt hans kärlek till det genuina hantverket.

  • ”Att få möjlighet att visa upp Mats Jonassons och Ludvig Löfgrens konstverk i denna unika miljö känns väldigt roligt och vi ser fram emot att få många besökare. ”säger Per-Erik Pettersson på PHromotion, en av arrangörerna till utställningen.

Nytt för i år är samarbetet med Världens Barn. PHromotion skänker 1 krona per besökare som betalar den frivilliga entrén till utställningen och Målerås glasbruk auktionerar ut en unik skulptur värderad till 35 000 kronor, där hela intäkten oavkortat går till Världens Barn.

Utställningen pågår till den 16 november.

För ytterligare information kontakta gärna: Martin Robertsson, Målerås Glasbruk 070-9568960 Per-Eric Pettersson, PHromotion, 070-2690350 Roger Fahlén, PHromotion, 073-9614604.Pressrelease 140821


Storsatsning på Måleråsglas i Stockholm

Målerås Glasbruk invigde under juli månad sin andra konceptbutik i Stockholm.

Samarbetet vi har med vår partner Masood Minhas är väldigt lyckosamt och nu tyckte vi det var läge att stärka greppet om Stockholm med ytterligare en konceptbutik, säger Martin Robertsson försäljningschef på Målerås Glasbruk.

 

Målerås Glasbruk invigde under juli månad sin andra konceptbutik i Stockholm.

Den nya butiken ligger, liksom den första, i Stockholms stadsdel Gamla Stan. Glas från Målerås Glasbruk är attraktivt för besökare till Stockholm och butiken passar därför bra i Gamla Stan.

Jag är väldigt nöjd med utvecklingen av min första Måleråsbutik. Målerås har de senaste två åren satsat på nya konstnärer jämte Mats Jonasson. Jag kände att jag ville ge dem mer plats än vad jag har möjlighet att göra i min första butik, säger Masood Minhas.

 

NK Glas, Porslin & Kök öppnar upp stora scenen för glasbruket

Även NK Glas, Porslin & Kök väljer att satsa på Målerås Glasbruk. Under tre månader adderar varuhuset sin närvaro av småländskt glas. Stora scenen har fyllts med objekt signerat Mats Jonasson och Ludvig Löfgren.
Pressrelease 140114


Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås presenteras på NK Glas & Porslin i Stockholm

Tisdagen den 14 januari kommer Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås att presenteras på NK Glas & Porslin i Stockholm.

I hela kollektionen märks hans kärlek till hantverket och glaset som material. I serien Monkey business får vi möta olika sinnesstämningar och kulturer på ett nytt sätt, alla i form av apor. Hela serien genomsyras av en stilsäker humor som går rakt in i hjärtat Kända tatueringssymboler finns i serien Cherry Love och även i den klassiska Faith där Madonnan presenteras i olika skepnader. I Paradiso och Peacock tar vi oss tillbaka till djungelns prunkande grönska och här kan vi stifta bekantskap med två färgstarka papegojor i en handmålad vas samt munblåsta skålar och vaser med det klassiska påfågelsmönstret. Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås är en hyllning till det genuina konsthantverket som finns på de småländska glasbruken.

- "Det är kul att få jobba på ett glasbruk som värnar om hantverket. Här har jag fria händer att jobba med duktiga glasarbetare i en kreativ miljö." säger Ludvig Löfgren.


 

Pressrelease 140114

 

Målerås Glasbruk presenterar stolt Ludvig Löfgren och hans första kollektion för glasbruket

I Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås Glasbruk märks hans kärlek till hantverket och glaset som material. I serien Monkey business får vi möta olika sinnesstämningar och kulturer på ett nytt sätt, alla i form av apor. Hela serien genomsyras av en stilsäker humor som går rakt in i hjärtat Kända tatueringssymboler finns i serien Cherry Love och även i den klassiska Faith där Madonnan presenteras i olika skepnader. I Paradiso och Peacock tar vi oss tillbaka till djungelns prunkande grönska och här kan vi stifta bekantskap med två färgstarka papegojor i en handmålad vas samt munblåsta skålar och vaser med det klassiska påfågelsmönstret. Ludvig Löfgrens första kollektion för Målerås är en hyllning till det genuina konsthantverket som finns på de småländska glasbruken.

Monkey Business: Skulpturer Ludvig Löfgrens Monkey Business är en humoristisk hyllning till världens kulturella olikheter och varje individs specifika särdrag. Vi är inte lika, men i grund och botten är vi alla primater. Här finns den alltid leende Smiley, den älskvärda Lovely, den allvarlige Seriously, den aggressiva Bossy, den söta Sweetie och sist men inte minst den bedårande Lonely. Monkey Business kommer i färgerna svart och klar och alla är handgjutna och sandblästrade. Lovely och Smiley i svart glas har även handmålade detaljer.

Cherry Love: Skulpturer Ludvig Löfgrens Cherry Love är en kärleksförklaring till våra kända

tatueringssymboler. Här finns Svalan som symboliserar hälsa, rikedom och friheten att flyga högt. Ankaret som står för stabilitet och trygghet. Den röda Rosen är en stark symbol för ren och sann kärlek och Körsbären symboliserar godhet och vänlighet. Mamma och Pappa hyllas också i serien med egna motiv. Cherry Love är den perfekta gåvan till en speciell vän.

Paradiso Vas, skålar och fat Paradiso tar oss till den tropiska djungeln. Här finns de handmålade färgglada papegojorna i vasen Double Parrot och generösa skålar och fat i skimrande färger av lila och turkos. Vasen blir som ett smycke på det dukade bordet med sitt färgsprakande uttryck och sina nyfikna papegojor. Skålarna och faten med sina utsträckta vingar ger en känsla av lugn och harmoni.

Faith Skulpturer Vi omges av symboler inom många områden. I Ludvig Löfgrens serie Faith kommer vi få möta flera av dem. Först ut är den älskade Madonnan. Hon är en stark religiös symbol, men även en symbol inom tatueringsvärlden. Madonnan kommer i tre utföranden, den första är den klassiskt målade där den blå färgen dominerar. Den andra är en klar blästrad variant som skapar ett stilrent uttryck och den tredje är handmålad i transparenta klara färger som ger den klassiska symbolen att modernt uttryck.

Peacock Ljushållare, vas och skål Serien Peacock hyllar det småländska glashantverket. Den munblåsta skålen är gjord helt på fri hand där de svarta glastrådarna och det karaktäristiska påfågelsögat får ett eget liv i det varma glaset. I samma anda är vasen tillverkad och detta är hantverkskonst på hög nivå. Den näpna lilla ljushållaren är en kaxig kombination av järn och kristall. Den handgjutna fågelns lite ruffiga uttryck skapar en fin kontrast till det handmålade gjutna glaset. Påfågelns vackra stjärtfärger finns i två färgstarka nyanser, turkos och lila.

 

 
ÖPPETTIDER FABRIKSSHOP Vardagar 10-18, lördag 10-16, söndag 11-16